Sörbotkert

SÖRBOTKERT

2017. június 24-én (Szent Iván napján) a Soroksári Botanikus Kertben!!!

sorbotkertTervezett programok:

  • Délelőtt (10:00-12:00) kézműves foglakozás gyerekeknek és játékos kedvű felnőtteknek;
  • Iható (vad)növények alkalmi tanösvény, a kapatos botanikusok ajánlásával (szakvezetéses séta a kertben);
  • Délutántól beüzemeljük a sörcsapokat: kézműves sörök az Élesztőház (http://www.elesztohaz.hu/) válogatásából;
  • Szakmai előadások a Sör- és Szeszipari Tanszék jóvoltából;
  • 21:00-tól szentjánosbogár lesés (külön regisztráció- és belépődíj-köteles program, regisztrálni a helyszínen is lehet)
  • Minden ami belefér Szent Iván napján: sétálás, hajlobogtatás, jókedv, tűzugrás (csak a tűzrakásra kijelölt helyen, a tűzgyújtási díj megfizetése ellenében!)
  • A rendezvény a belépődíj megfizetésének ellenében ingyenes, a belépőjegy a sörfogyasztás árát nem tartalmazza!

Diák- és nyugdíjas jegy: 300 Ft, Felnőtt jegy: 500 Ft

További részletekért látogassanak vissza később az oldalunkra!

Tóavató ünnepség a Soroksári Botanikus Kertben

Tóavató ünnepséget tartottak a Soroksári Botanikus Kertben

Egyetemi vezetők, a Fővárosi Polgármesteri Hivatal és a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai, egyetemi oktatók, dolgozók és hallgatók részvételével ünnepélyes körülmények között tartották meg a Tóavató ünnepséget a Soroksári Botanikus Kertben. A Kert vizes élőhelyének rekonstrukciója a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával valósult meg. A tó kimélyítése során tartós nyíltvíz felszín képződött a korábban feltöltődött tómederben, így a rekonstrukció a vízi élővilág biodiverzitásának fennmaradását segíti. A tó egyben fontos láncszeme a délpesti zöldfolyosó hálózatnak, ugyanakkor oktatási helyszín, ahol a hallgatók számára is bemutatható az Alföld vízi élővilága.
Az egybegyűlteket Höhn Mária tanszékvezető köszöntötte, majd Hegedűs Attila dékán mondott ünnepi beszédet. A vendégek sétát tettek a kertben és megtekintették a vizes élőhelyet, ahol Barabás Sándor adjunktus és Zsigmond Vince a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének titkára beszélt a vizes élőhelyek jelentőségéről. Papp Viktor bemutatta az újonnan kialakított extenzív gombatermesztő helyszínt, melyet a Zöldség és Gombatermesztési Tanszék munkatársaival közösen alakított ki.
A program során a kert vadgyümölcsösének elején néhai Terpó András, egykori tanszékvezető professzor emlékére egy fűzlevelű körtefát ültettek el. A faültetésben a professzor családja is részt vett.
A déli órákban, bográcsozás mellett kötetlen beszélgetéssel folytatódott a program a kert erdei iskolájában.

Hegedűs Attila dékán ünnepi beszéde elérhető innen.

A rendezvény során készült képek megtekinthetőek a galériában.

Corvinus Díszkert kertészeti szakkiállítás és vásár!

Ezen a héten, 2015.04.24 és 26. között a Soroksári Botanikus Kert ismét részt vesz a Corvinus Díszkert kertészeti szakkiállításon. A Botanikuskert és a Magyar Borostyán Társaság egy standon található a kiállítás területén. A rendezvény alkalmából lehetőség nyílik faiskolai termékeink megvásárlására, emellett szakmai tanácsadást is végzünk.

A kiállítás helyszíne:
Budai Arborétum, 1118 Budapest, Villányi út 29-43.
Időpont: 2015. április 24-26.
Nyitvatartás: 9.00-19.00 óráig, péntektől vasárnapig

A kiállítás részletes információi, valamint tájékoztatás az aktuális a jegyárakról, megközelítési útvonalakról és parkolási lehetőségekről a http://www.diszkertkiallitas.hu/ oldalon olvashatóak!

Minden kedves látogatót szeretettel várunk!

SBK csapata, 2015.04.22

Szibériai nőszirom virágzás

A Soroksári Botanikus Kert területén található kékperjés lápréten, amely egy eredeti természetes vegetációfoltja a kertnek ezekben a hetekben virágzik a szibériai nőszirom. Ez a Magyarországon védett növényfaj élőhelyeinek pusztulása miatt sokfelé megritkult, vagy teljesen eltűnt.

Nálunk a lápréten a védelem hatékonysága következtében nagy tömegben fordul elő és ilyenkor virágzás idején színpompás látványt nyújt. Megcsodálható a tanösvényről ahonnan fényképezhető is.

A növényről részletesebben olvashat „Az év vadvirága” honlapon:

http://evvadviraga.hu/

Mint jégkorszaki maradványnövény méltón nyerte el Az év vadvirága 2014 címet.

Corvinus Díszkert kiállítás

2014.04.25 és 27.-e között a Soroksári Botanikus Kert részt vesz a 2014-es Corvinus Díszkert kiállításon. A Botanikuskert és a Magyar Borostyán Társaság egy standon található a kiállítás területén. A rendezvény alkalmából lehetőség nyílik faiskolai termékeink megvásárlására, emellett szakmai tanácsadást is végzünk.

Szeretettel várunk Mindenkit  a három napos rendezvényen!

A kiállítás helyszíne:
Budai Arborétum, 1118 Budapest, Villányi út 29-43.
Időpont: 2014. április 25-27.
Nyitvatartás: 9.00-19.00 óráig, péntektől vasárnapig
Pénztárak nyitvatartása: 9.00-18.30 óráig

A kiállítás hivatalos honlapja:
http://www.diszkertkiallitas.hu/