Tóavató ünnepség a Soroksári Botanikus Kertben

Tóavató ünnepséget tartottak a Soroksári Botanikus Kertben

Egyetemi vezetők, a Fővárosi Polgármesteri Hivatal és a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai, egyetemi oktatók, dolgozók és hallgatók részvételével ünnepélyes körülmények között tartották meg a Tóavató ünnepséget a Soroksári Botanikus Kertben. A Kert vizes élőhelyének rekonstrukciója a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával valósult meg. A tó kimélyítése során tartós nyíltvíz felszín képződött a korábban feltöltődött tómederben, így a rekonstrukció a vízi élővilág biodiverzitásának fennmaradását segíti. A tó egyben fontos láncszeme a délpesti zöldfolyosó hálózatnak, ugyanakkor oktatási helyszín, ahol a hallgatók számára is bemutatható az Alföld vízi élővilága.
Az egybegyűlteket Höhn Mária tanszékvezető köszöntötte, majd Hegedűs Attila dékán mondott ünnepi beszédet. A vendégek sétát tettek a kertben és megtekintették a vizes élőhelyet, ahol Barabás Sándor adjunktus és Zsigmond Vince a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének titkára beszélt a vizes élőhelyek jelentőségéről. Papp Viktor bemutatta az újonnan kialakított extenzív gombatermesztő helyszínt, melyet a Zöldség és Gombatermesztési Tanszék munkatársaival közösen alakított ki.
A program során a kert vadgyümölcsösének elején néhai Terpó András, egykori tanszékvezető professzor emlékére egy fűzlevelű körtefát ültettek el. A faültetésben a professzor családja is részt vett.
A déli órákban, bográcsozás mellett kötetlen beszélgetéssel folytatódott a program a kert erdei iskolájában.

Hegedűs Attila dékán ünnepi beszéde elérhető innen.

A rendezvény során készült képek megtekinthetőek a galériában.